Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Intervju za Dnevne novine "Dan"

"Patriotizam je očistiti državu od mafije"

 


Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić rekao je da taj opozicioni savez traži da se kao patriotski čin javnosti najprije prezentuju svi ekonomski bilansi države, da se zemlja očisti od mafijaško-korupcionaških krugova i da prestanu razlozi zbog kojih nas ugledni inostrani mediji nazivaju mafijaškom državom. 

– Groteskno je da se sa materijom identiteta veoma intimno osjećaju neznalice, zatim korupcionaški krugovi i partijske osobe koje su prošli kroz burnu identitetsku traniziciju, uglavnom na osnovu promjena partijskih linija – rekao je Miodrag Lekić u intervjuu za „Dan”. 

 

Očekujete li da će vlast pokušati da takozvanim identitetskim pitanjima odvuče pažnju građana od egzistencijalnih problema, koji su poprimili dramatične razmjere? U tom kontekstu se govori da nemate dovoljno „suverenista“ u svojim redovima.

–Pa ta strategija je već na djelu, istina, u ovoj fazi se izvodi prako surogata vlasti. Inače, ta strategija govori mnogo toga. U prvom redu, ona je manifestacija političke nekulture, a prebrojavanje takozvanih suverenističkih i unionističkih krvnih zrnaca ima za cilj dalje dijeljenja građana Crne Gore, koji su prethodno dovedeni do siromaštva. 

Sasvim je očigledno da državnopravno pitanje nije na dnevnom redu u crnogorskom društvu. Mi u DF se tom temom i ne bavimo. Ja, vjerujte, ne znam – niti me mnogo interesuje – ko je u Demokratskom frontu bio za nezavisnu državu a ko za očuvanje šire konfederacije. Znam da je bilo i jednih i drugih. Prevazilaženjem podjela u svojim redovima dajemo primjer spremnosti da zajednički gradimo budućnost zemlje na pravnim, civilizovanim i demokratskim normama. 

Tako hoćemo da prevazilazimo podjele u cijelom društvu. Mi nismo za trajanje dvije samoće u Crnoj Gori – crnogorske i srpske, niti za aktuelnu politiku segregacija etničkih manjina, koje se tako, umjesto prave integracije, sve više marginalizuju. 

 

Za šta se zalažete?

–Mi smo za koheziju crnogorskog društva, za izgrađivanje zajedničkog identiteta države na pravim vrijednostima.

Danas osnovno pitanje u Crnoj Gori nije ko je suverenista, a ko unionista. Pitanje glasi – ko krade, a ko ne krade, ko poštuje zakon, a ko ga ne poštuje.

Inače, povodom navodnog deficita procrnogrskih raspoloženja u DF, zanimljivo je da iz novoformiranog srpskog bloka optužuju DF za postojanje crnogorskih separatista i izdaju srpstva. Biće zanimljivo, možda i sa elementima komičnog, pratiti optužbe prema DF zabrinutih nacionalista različitih boja, a zapravo duhovnih blizanaca. Ukratko, mi ostajemo protivnici i crnogorskog i srpskog nacionalizma, i svakog nacionalizma uopšte. Naš centralni slogan glasi „ Crna Gora svih nas”. 

 

Da, ali ovdje se pod terminom identitet podrazumijeva nešto drugo. Kako stvarno izaći iz ideološko-manipulatorskog određenja pojmova identitet i patriotizam?

–Povodom te teme, mnogo toga je dostiglo i tragikomične razmjere. Groteskno je da se sa materijom identiteta veoma intimno osjećaju neznalice, korupcionaški krugovi i partijske osobe koje su prošle kroz burnu identitetsku traniziciju, uglavnom na osnovu promjena partijskih linija. U demokratskim zemljama, recimo u Njemačkoj, danas se govori o pravnom patriotizmu ili ekonomskom patriotizmu.

Patriotizam je imati dobar proizvod po kojem se šire prepoznaju neki narod i država. Nije, valjda, da ćemo pristati da nam patriotizam u Crnoj Gori šire oni koji su na krajnje sumnjiv način rasprodali nacionalna dobra, ne interesujući se za afirmaciju domaćeg proizvoda i rada, koji treba da bude centralni kriterijum individualnog i kolektivnog uspjeha.

Ne bježimo od ozbiljne javne debate o patriotizmu danas i imamo veoma jasne ideje o tome. Ali ponavljamo – mi smo fokusirani na ekonomska i socijalna pitanja, to od nas građani očekuju. Tražimo da se kao patriotski čin u ovom trenutku domaćoj javnosti najprije prezentuju svi ekonomski bilansi države, da se zemlja očisti od mafijaško-korupcionaških krugova, da prestanu razlozi zbog kojih nas ugledni inostrani mediji nazivaju mafijaškom državom.

 

Upravo se zaključuju poslaničke liste. Da li ćete predaju lista ostvariti uz prigodne svečanosti, i očekujete li širenje Demokratskog fronta i nakon oktobarskih izbora?

–Pošto je predaja lista formalnopravni čin, ne vidimo razloge za publicitet tom prilikom, najmanje za takmičenja u scenografijama. Sasvim sigurno neće biti ni balona niti drugih efekata, već jednostavno informacija o jednoj, vjerujem, ozbiljnoj listi i imenima na njoj.

Demokratski front je za kratko vrijeme, a na bazi velikog interesovanja i javno proklamovanih principa, okupio jednu brojnu i kvalitetnu koaliciju, u kojoj se nalaze parlamentarne i vanparlamentarne partije, predstavnici više organizacija, istaknuti pojednici iz vanpartijskog bloka... 

Posebno bih istakao formiranje izuzetno reprezentativnog Savjeta Demokratskog fronta. DF je, kao složen politički i kulturni subjekt, sada već realnost i mi očekujemo njegovo dalje širenje u vremenu koje dolazi.

 

Da li je bilo nesuglasica prilikom sastavljanja poslaničke liste?

–Sastavljanje liste vjerovatno izaziva znatiželju i nastojim da razumijem to interesovanje, ali moram vam reći da to nije bio težak zadatak. Naime, i u tom dijelu rad je protekao uz poštovanje zajedničkih principa koalicije i u atmosferi povjerenja. Drugo i treće mjesto na listi će zauzeti dvije ugledne buduće poslanice. Našoj koaliciji predstoji ozbiljan rad nakon izbora i mi tu računamo na sve naše članove i simpatizere, jednako na one sa liste i na one van liste.

 

Očekujete li da ova izborna kampanja bude prljavija u odnosu na prethodne i hoće li Demokratski front voditi negativnu kampanju prema ostalim opozicionim subjektima u izbornoj utakmici?

- Demokratski front će voditi, kako se to kaže, pozitivnu kampanju prema svima. Tražimo da se sva pitanja i svi bilansi javno rasprave. Želimo ozbiljan dijalog sa predstavnicima vlasti o stanju u društvu, posebno u ekonomiji i pravnom sistemu.

Protivnik sam konfrontacija u opoziciji. Zalažem se za definisanje makar minimuma opozicionog jedinstva. Moja poruka građanima je da glasaju za opoziciju jer je to jedini način da dođe do neophodnih demokratskih i ekonomskih promjena u zemlji. Građenje moderne, pravne, dakle narodne države, jedini je put izlasaka iz duboke krize. Mislimo da je to put budućnosti, odnosno da nakon određenog istorijskog zakašnjenja, partitokratsko-korupcionaških degeneracija iz poslednjeg perioda, treba uspostaviti građansku suverenost i kontrolisanu vlast.

 

Hoćete li se obratiti međunarodnim institucijama da pomognu u obezbjeđivanju fer uslova za održavanje izbora?

–Svakako da ćemo se obraćati međunarodnim faktorima, to, zapravo, već i činimo. Konačno, praćenje izbornog procesa je zajednička obaveza domaćih i međunarodnih organizacija. Očekujemo aktivno učešće u svemu tome i nevladinog sektora, podvlačim u pravom smislu nevladinog. Mi smo se već organizovali i na terenu, pa ćemo sve uočene nepravilnosti prezentovati javnosti i nadležnim organizacijama, uključujući i one međunarodne.

Ovi prijevremeni izbori su nametnuti po nedemokratskim pravilima, počev od određivanja termina, bez konsultovanja opozicije, pa do razdvajanja zajedničkih, ranije najavljenih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, sve to uz povećanje ekonomskih troškova. Sva pomenuta pitanja su u demokratskim državama materija unutrašnjeg dijaloga i nacionalnog konsenzusa. Povodom ove najnovije manifestacije privatne države i autokratske vlasti, očekujemo ozbiljniju reakciju međunarodnih faktora.