Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Ustav nemojte braniti sezonski

Povodom izborne krađe, opozicija će ozbiljno i racionalno vući poteze, a sve u interesu zaštite ustavnosti i zakonitosti, zaštite interesa i dostojanstva zemlje, poručio je u intervjuu za „Dan” Miodrag Lekić, lider Demokratskog fronta. Komentarišući jučerašnju izjavu Ranka Krivokanića, predsjednika parlamenta i lidera Socijaldemokratske partije, da bi usvajanje opozicione inicijative o donošenju leks specijalisa bilo presedan jer bi predstavljalo ukidanje smjenljivosti vlasti, Lekić je podvukao da zahtjev opozicije za odbranu Ustava i poništavanje izborne prevare nije presedan. Naprotiv, kako je istakao, politički, pravni i moralni presedan je to dozvoliti.

Ranko Krivokapić ocijenio je da bi prihvatanje inicijative opozicije o donošenju leks specijalisa ukinulo smjenljivost vlasti i predstavljao izlazak iz osnovnih demokratskih principa. Kako komentarišete njegovu izjavu?

Dozvolite mi da se prije komentara Krivokapićeve izjave podsjetim na karakter zahtjeva parlamentarne opozicije i širokog spektra građanskog društva, koji su plebiscitno usvojeni na civilizovanim i dostojanstvenim protestima 20. aprila u Podgorici. Mi se našim zahtjevima na krajnje ozbiljan i institucionalan način borimo za vrijednosti pravne države, za odbranu Ustava i principa zakonitosti. Predsjednički izbori su povod za našu inicijativu za odbranu Ustava.

Udruženi partijski poduhvat planiranja i realizovanja izborene prevare je, u isti mah, politički skandal i materija krivičnih gonjenja. Naši zahtjevi su pravne i političke prirode. Zato smo se primarno obratili Skupštini, kao najvišoj pravnoj i političkoj instituciji, koja jedina ima izvorni narodni suverenitet. Skupština, dakle, ima pravo i dužnost da brani Ustav, konkretno član dva Ustava, da spriječi ustavno nasilje iskazano na predsjedničkim izborima. Da li će ona to htjeti, to je drugo pitanje. U svakom slučaju, parlament i Vlada će svojim odlukama preuzeti odgovornost pred domaćom i međunarodnom javnošću. Mi od predsjednika Skupštine očekujemo ozbiljan i zvaničan odgovor. Usputnu izjavu sa nekog skupa na Primorju, nažalost, ne možemo smatrati dovoljno ozbiljnom, a još manje zvaničnom. Ako ipak insistirate na komentaru te izjave, istakao bih dva momenta. Naime, zahtjev opozicije za odbranu Ustava i poništavanje izborne prevare nije presedan. Politički, pravni i moralni presedan je to dozvoliti. Drugo, ne stoji tvrdnja da bi odluka Skupštine da odbrani Ustav spriječila princip smjenljivosti vlasti. Naprotiv, ponavljane i nekažnjene izborene krađe sprečavaju ostvarivanje demokratskog principa smjenljivosti vlasti. Pošto se ovdje očigledno radi o improvizovanim izjavama, očekujem da će predsjednik Skupštine vrlo brzo izaći u javnost sa ozbiljnim i odgovornim stavom povodom zahtjeva opozicije i dobrog dijela civilnog sektora. To očekujem tim prije što se zemlja, pored ekonomske krize, nalazi i u ozbiljnoj političkoj i institucionalnoj krizi i što Evropska unija, pa i kroz rječi Ketrin Ešton, tim povodom traži ozbiljan dijalog vlasti i opozicije. Konačno, očekujem konstruktivan doprinos predsjednika Skupštine, vjerujući da demonstracija njegovog autonomnog djelovanja u poslednje vrijeme u interesu principa ustavnosti i zakonitosti nije bila sezonskog, tj. prolaznog karaktera.

Da li je apsurdno ponašanje SDP-a i Ranka Krivokapića, koji tvrde da je pogažen Ustav Crne Gore i da je bilo krađe na predsjedničkim izborima, a i dalje su u vlasti i smatraju da nema razloga za raskid koalicije sa DPS-om?

- Na tu kolosalnu kontradikciju najbolje će odgovoriti sam SDP i njen lider potezima koje će preduzeti u narednom periodu. Realne okolnosti su takve da je u rukama SDP-a sudbina Crne Gore, tj. mogući putevi zemlje. Vidjećemo hoće li se SDP opredijeliti za izgradnju pravne države, za dekriminalizaciju crnogorskog društva, za nezavisne i nekorumpirane glavne segmente pravosuđa, za oslobađanje zarobljenih institucija, za novi sistem vrijednosti u kojem ćemo naći ravnotežu između tradicije i modernosti, ukratko za Crnu Goru koja bi definitivno pripala međunarodnoj porodici slobodnih i demokratskih društava. Uprkos prethodnim iskustvima, vjerujem da bi opozicija bila spremna da o takvom putu zemlje ozbiljno razgovara sa SDP-om. Lično ću se založiti za takav dijalog u interssu zemlje, naravno, ako on bude moguć. Ukratko, svi smo pred ozbiljnim izazovima, a posebno SDP.

Čelnici institucija u okviru Evropske unije uputili su čestitke Filipu Vujanoviću na izbornoj pobjedi iako su dokumentovane brojne izborne neregularnosti. Kako Vi tumačite takav odnos predstavnika EU, koji nas konstantno upozoravaju na obaveznost poštovanja zakona?

- Zbog ove, na prvi pogled, nelogičnosti, mnogi građani su, najblaže rečeno, zbunjeni, a neki i su veoma razočarani. Predstavnici EU s pravom teže stabilnosti na Balkanu, i mi taj cilj moramo cijeniti. I dalje vjerujem da EU svojim djelovanjem na Balkanu čini političare na tom području odgovornijim.

Tako bi bar trebalo da bude. Znam da mnogi imaju utisak da nije uvijek baš tako i da se ponekad neopreznim izjavama, pod sjenkom plaćenih lobista, ohrabruju pojedinci i grupe koje domaća javnost identifikuje kao nosioce kriminala i korupcije. Uprkos svemu tome, crnogorska opozicija ako to smijem da izjavim u njeno ime podržava evropsku agendu i izražava spremnost da se otvoreno i nesebično bori za evropsku budućnost Crne Gore.

Inače, formalne čestitke ne znače ništa više od protokolarnih detalja, koji često idu i po nekoj birokratskoj inerciji, pa ih i ne treba uzimati kao suštinske detalje.

Kakav je trenutni odnos DF-a sa ostalim opozicionim partijama, s obzirom da Front bojkotuje parlament, za razliku od SNP-a i Pozitivne, koje su podržale Vašu predsjedničku kandidaturu i protest zbog izborne krađe, ali ne i napuštanje Skupštine?

-Smatram veoma značajnim što su moju predsjedničku kadidaturu, pored Demokratskog fronta, podržali SNP i Poozitivna, a sve to uz podršku dobrog dijela civilnog sektora i nezavisnih intelektualaca. Isti politički i građanski subjekti potpisnici su važnih zahtjeva sa protestnog skupa u Podgorici, na kojem su se, pod šarenilom zastava, zajedno okupili suverenisti i unionisti. Moguće razlike povodom odnosa prema radu Skupštine nimalo ne umanjuju značaj prethodno ostvarenog opozicionog jedinstva. Uostalom, nastavićemo da razgovaramo u atmosferi uzajamnog povjerenja i možda ćemo približiti stavove i u dijelu odnosa prema parlamentu. Naš dijalog je otvoren. Mi smo u novijem periodu pokazali da možemo da djelujemo zajednički u interesu zemlje, braneći ustavnost i zakonitost, pritom zadržavajući partijske i programske specifičnosti.

Kao javni odgovor na izbornu prevaru i kršenje Usgava i zakona od strane vladajuće stranke, DF u ovom trenutku ne učestvuje u radu parlamenta. To od nas očekuje javnost, i mi smo to javno obrazložili kao neučestvovanje u radu do daljnjeg. To ne znači da DF neće uzeti učešće u radu parlamenta ukoliko se otvori rasprava povodom zahtjeva koje smo iznijeli na protestu, ili povodom zahtjeva Evropske unije da bude pokrenuta parlamentarna istraga povodom korupcionaške afere „Snimak”. Mi ćemo vući poteze ozbiljno i racionalno, sve u interesu zaštite ustavnosti i zakonitosti, zaštite interesa i dostojanstva zemlje. Upravo zbog navedenih interesa i principa, a povodom planirane i izvedene izborne krađe, mi smo se opredijelili da ne učestvujemo u radu parlamenta, što, zavisno od okolnosti, može imati selektivan karakter, sa stalnom mogućnošću preispitivanja daljih poteza.

Šta je sledeći potez koji Miodrag Lekić i DF treba da povuku da zaštite volju građana iskazanu na izborima, Ustav i zakone Crne Gore?

Prvo, mi u DF, pa ni u cijeloj opoziciji, nemamo pravo da izigravamo volju građana koji ne pristaju na izbornu krađu lažnog predsjednika, koga i koalicioni partner njegove partije smatra neustavnim. Ako koalicioni partner DPS-a kroz riječi svog portparola zvanično tvrdi da je Vujanović van pravnog i ustavnog poretka, da li građani čiji su glasovi pokradeni treba da misle drugačije? Dakle, legalnim političkim sredstvima, koja podrazumijevaju i nove proteste, štitićemo volju građana iskazanu na izborima. Upravo poštujući volju naših građana, ovih dana ćemo donijeti odluke i o odnosu prema specijalnim punktovima vlasti čiju partijsko-korupcionašku propagandu finansiraju ti isti građani.

Paralelno ćemo nastaviti da širimo već sada brojne komponente unutar Demokratskog fronta, pozicionirajući se kao značajan faktor šireg građanskog otpora protiv nosilaca kriminalno-korupcionaške stvarnosti u zemlji. To ćemo najbolje činiti kroz odbranu Ustava i zakona, što upravo i činimo ovih dana.

U javnosti se čuju i grube optužbe na račn DF-a, poput onih da je kriv za blokadu parlamenta, uz prepucavanje Gorana Danilovića i Aleksandra Damjanovića. Čemu vodi ta priča?

-Tvrdnja da opozicija ili DF blokiraju rad parlamenta je jeftina podvala koju vlast lansira preko svojih propagandnih punktova. Parlamentarna većina je apsolutno nesputana da zakazuje parlamentarno zasjedanje i da na njemu donosi odluke. Očigledno je da ni Vlada ni parlamentarna većina ne žele da se bave ozbiljnim problemima kao što je, recimo, KAP. Zato vlast i prebacuje krivicu na opoziciju ili na neki njen segment. Ne bi bilo dobro da predstavnici opozicije nekim neadekvatnim izjavama doprinose takvoj strategiji vlasti.

Još jednom ponavljam: parlamentarna većina ima pravo i obavezu da zakazuje sjednice parlamenta i da na njima donosi odluke, a opozicija će svojim legitimnim učestvovanjem ili legitimnim neučestvovanjem preuzeti svoju javnu odgovornost.