Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Nećemo pristati na besmislene istrage

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da će poslanici tog opozicionog saveza nastaviti sa bojkotom parlamenta, ali da neće insistirati da iz parlamenta izađu i ostale opozicione stranke koje su ga podržale na predsjedničkim izborima. Lekić je kazao da činjenica da se većina građana Crne Gore nakon izbora osjeća prevareno i pokradeno obavezuje Front da nastavi sa bojkotom.

"Ta činjenica nas obavezuje na reakcije koje su, uzgred, sasvim legitimne. Nemamo pravo na ponašanje koje treba da proizvede utisak da se ništa nije dogodilo. Zbog ozbiljnosti trenutka moramo primarno sačekati ishode zahtijeva sa protesta, jer će oni dobrim dijelom uticati na dalje odluke DF-a”, izjavio je Lekić za “Vijesti”.

Komentarišući pozive evropskih zvaničnika poslanicima DF-a da se vrate u skupštinske klupe i njihova upozorenja da niko u EU ne podržava napuštanje institucija, Lekić je kazao da bi volio da u njihovim izjavama i porukama čuje odmjereni glas evropske demokratske tradicije. On je rekao da u ovoj fazi selektivno i legitimno neučestvovanje u radu parlamenta ima za cilj što brže rješenje političke, ustavne i institucionalne krize u Crnoj Gori.

“Umjesto privida normalnosti u parlamentu, danas je u Crnoj Gori urgentno potreban ozbiljan politički dijalog, na čemu je, uostalom, insistirala i baronesa (Ketrin) Ešton tokom svoje posjete Podgorici”, naglasio je Lekić.

Upitan da li će se poslanici Fronta vratiti u parlament kada se bude raspravaljalo o pokretanju parlamentarne istrage u vezi sa aferom “Snimak”, Lekić je kazao da je istragu trebalo pokrenuti prije predsjedničkih izbora.

“Front će aktivno učestvovati u parlamentarnim istragama dok one imaju smisla, a sasvim sigurno neće učestvovati onda kada se takve istrage farsično kompromituju. U konkretnom slučaju, na bazi prethodnog političkog dijaloga procijenićemo ozbiljnost namjera drugih parlametarnih subjekata, a zatim donijeti konačnu odluku”, kazao je on.

Iako su Socijalistička narodna partija (SNP) i Pozitivna Crna Gora odlučile da ostane u skupštinskim klupama, Lekić je kazao da će nastaviti da se zalaže “za dalji i mogući dijalog sa opozicionim partijama”. U tome će ga, kako je kazao, motivisati činjenica da je na predsjedničkim izborima postignut solidan stepen zajedničke saradnje sa vidljivo pozitivnim rezultatima.

“To što sam pristalica saradnje i dijaloga u opoziciji, ne znači oduzimanje prava strankama da samostalno donose odluke, a time bogme i da samostalno preuzmu javnu odgovornost za svoje poteze”, kazao je on.

Mjesec nakon predsjedničkih izbora, lider DF-a smatra da je formiranje širokog opozicionog i građanskog fronta formula koja vodi progresivnim promjenama u Crnoj Gori. On smatra da je cijela opozicija trebalo da bojkotuje premijerski sat, podsjećajući da je na čelu Vlade šef partije koja je “organizovala udruženi poduhvat planiranja i realizacije izborne krađe”.

Lekić je upozorio da je Crna Gora u otvorenoj političko– ustavnoj krizi, a da državu i dalje potresa skandal međunarodnih razmjera.

“Pokazalo se, još više nego ranije, da dobar dio vladajuće strukture živi u strahu od utemeljenja pravne države i svih pravno-krivičnih epiloga takve stvarnosti. Oni zato ponovo pokazuju da su spremni na primjenu svih sredstava koja bi onemogućila normalan i demokratski princip smjenjivosti, opsesivno nastojeći da nastave da koriste privilegije vlasti”, kazao je on.

Ni Ranko ne vjeruje da je Vujanović predsjednik

Govoreći o predlogu zakona kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora, koje je DF trebalo da dostavi Skupštini, Lekić je kazao da vrijeme i tehnički aspekti izrade leks specijalisa nisu sporni

“U ovom trenutku moramo da kompletiramo odgovore svih parlamentarnih subjekata. Daljim političkim dijalogom sagledaćemo i odnos snaga koji bi sačekao takav zakon u parlamentu”.

On je kazao i da trenutno cijeni kvalitet političkog dijaloga sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, posebno njegovu zabrinutost za ugroženost funkcionisanja pravnog sistema u zemlji.

“To što je najavio mogućnost da pod određenim procedurama i ishodima odlučivanja u Skupštini odmah raspiše nove predsjedničke izbore, govori i o nastaloj, pa i apsurdnoj situaciji u političkom životu Crne Gore. Između ostalog i o preuranjenom radovanju lažno proglašenog i neustavnog predsjednika koga takvim očigledno vidi i njegov najbliži koalicioni partner”, smatra Lekić.

Novi protesti nisu isključeni

Upitan da li će se opozicija ponovo okupiti ispred zgrade predsjednika, Lekić je kazao da se “mirni i demokratski protesti mogu ponoviti i da će njihovo dalje održavanje zavisiti od političkih dinamika koje dolaze”.

“Nedavni demokratski, kulturni, civilizovani protest u Podgorici koji je pod različitim zastavama okupio veliki broj građana, suvereniste, unioniste, veliki broj mladih, građane razlitih političkih opcija bio je lijepa, ohrabrujuća slika jedinstva naše zemlje sa porukom neophodnosti promjena u Crnoj Gori”, kazao je Lekić i dodao da je građane okupila izborna krađa i da je na skupu poručeno da više nikada ne bude takvog povoda za okupljanje u Crnoj Gori. On je naglasio i da nije problem da li će ući u predsjedničku kancelariju jer se kandidivao iz osjećaja dužnosti, a ne “fanatične lične ambicije da se popne na tako odgovorno mjesto”.

“Suštinski problem je da je na izborima pokradena pobjeda kandidata nezavisne i opozicione javnosti koji je odlučno težio da bude čuvar ustava i zakona, da doprinese dekriminalizaciji crnogorskog društva, da vrati autonomnost i dostojanstvo funkciji predsjednika države – konačno, da oslobodi od korumpiranih grupa jednu zarobljenu državnu instituciju”, kazao je on.