Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

SDP-u ništa ne nudimo dok je u koaliciji s DPS-om

Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić saopštio je da nije održavao nikakve sastanke sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem, uz poruku da SDP-u neće ništa nuditi dok je ta stranka dio vladajuće koalicije. On je u intervjuu za „Dan” rekao da sa Krivokapićem komunicira u skupštinskom ambijentu, kao sa drugim poslanicima.
– Nijesmo nudili SDP-u formiranje tehničke vlade, niti ćemo im išta nuditi dok su dio vladajuće koalicije. Mi smo u javnim nastupima samo istakli moguće pozitivne strane tranzicionog perioda sa tehničkom vladom. Bez ikakve arogancije, DF je svjestan svoje snage. Nama su poslednji parlamentarni izbori donijeli status, poslije DPS-a, daleko najjače političke snage u parlamentu, gdje činimo četvrtinu ukupnog skupštinskog saziva – rekao je Lekić.
● DPS je na nedavnim lokalnim izborima pobijedio u sve tri opštine. Da li
to doživljavate kao poraz DF-a?
– Mi ove lokalne izbore sagledavamo u kontekstu ukupnih izbora koji su su dogodili u poslednjoj godini, dakle zajedno sa parlamentarnim i predsjedničkim.
Povodom lokalnih izbora, prvo jedna napomena. DF nije učestvovao na izborima u Petnjici poštujući elementarna politička, pravna i demokratska pravila. Naime, izbori u Petnjici bez istovremenih izbora u Beranama bili su pravno i političko nasilje. Valjda je svakome jasno, pa i djeci, da je nakon odvajanja Petnjice promijenjen politički odnos snaga u opštini Berane. Ovako, Petnjičani sada imaju glasove i u Petnjici i u Beranama koji su presudni za formiranje lokalne vlasti u te dvije opštine.
Svakome je valjda jasno da je lokalna vlast u Beranama u ovom trenutku nelegalna i nelegitimna.

● Kako komentarišete najavu SNP-a da su spremni da postanu dio vlasti u Petnjici?
– Ne bih komentarisao poteze drugih, pogotovu u fazi najava. Tek kada nešto postane politička činjenica, njeni akteri treba da preuzmu javnu odgovornost, a drugi da komentarišu. Zato ćemo o tome kada stvari budu jasnije.
● Zašto na Cetinju nijeste formirali koaliciju sa SNP-om, nego ste
odlučili da nastupite kao Građanski front?
– Ni sa jedne strane nije bilo predloga za koaliciju o kojoj govorite. Ali, to je sada i prošla tema. Građanski front je opravdao smisao svog postojanja. Siguran sam da njegovo vrijeme tek dolazi. Da li će djelovati samostalno ili koaliciono sa drugim opozicionim snagama, to će zavisiti od budućih političkih dinamika.
● Govorili ste o Petnjici. Kako komentarišete ishod izbora u Mojkovcu i na Cetinju?
– Da je DPS pobijedio u regularnim uslovima, bez već viđenog repertoara zloupotreba državnih resursa, zaista mučnih slučajeva kupovine glasova i ucjena, počeo bih da razmišljam o porazu DF-a. Ovako ne, i to najmanje iz dva razloga. Ne treba se osjećati poraženim u dokazano neregularnim utakmicama, ma kakav rezultat bio. Drugo, DF je i u tim neregularnim uslovima stvorio institucionalnu osnovu za rad u parlamentima Cetinja i Mojkovca. Podsjećam da DF, to jest njegove komponente, u prethodnom mandatu nije imao nijednog odbornika u tim opštinama.
Nimalo ne zavidim formalnim pobjednicima, još manje građanima tih siromašnih i napuštenih opština. Pobijedio je koncept opštinske vlasti koja je najveći ili jedini poslodavac u opštini, naravno na diskriminatorskoj osnovi, jer zapošljava samo svoje ljude. Pobijedio je koncept opštine kao najvećeg dužnika, sa sve novim i novim kreditima, i u tom dijelu one samo slijede stil rada Vlade. Problem je u tome što sve te dugove treba sabrati i vratiti. Pravi bilansi tih navodnih pobjeda tek dolaze, a bojim se da će ih najviše osjetiti građani.
Cijela Crna Gora, a vjerujem i inostrani posmatrači koji drže do objektivnosti, gleda ovu mučnu izbornu hajdučiju, koja nije ni tako diskretna. Radi se na tome da sve to, pa i materijalni dokazi krađa i podmićivanja, postane normalna stvar, i to je osnovna bolest crnogorskog društva.
Uzmimo kao primjer Mojkovac. Iz Vujanovićevog kabineta krenula je jedna policijska akcija, koju je i njihov koalicioni partner nazvao političkim upadom. Mislim da je najavljena istraga s tim u vezi, inače započeta nakon otkrića medija, morala biti efikasnija i sa javnim rezultatima prije održavanja izbora. Ovako, ostaju sjenke i na samoj istrazi. Paralelno sa policijskim akcijom, vođene su i državno-političke akcije na terenu.
● Šta hoćete da kažete?
To je možda najbolje objasnio potpretsjednik Vlade tokom gostovanja u emisiji ,,U centar” uoči izbora. Potpredsjednik Marković je u toj emisiji hladno rekao da tih dana radno boravi u mojkovačkoj opštini i da sa građanima razgovara o njihovom zapošljavanju. Dakle, ili se opet radilo o predavanjima, odnosno o nekom naučnoistraživačkom radu, ili, vrlo prizemno i brutalno, o obećanjima za zapošljavanje sa pozicije Vlade, što je sve uticalo na glasače. Po svemu sudeći, radilo se o ovom drugom.
● Osvajanje apsolutne vlasti DPS-a na Cetinju mnogi već nazivaju ,,čokoladnom pobjedom”, s očiglednom aluzijom na obećanja o izgradnji fabrike čokolade novcem nekog nepoznatog ukrajinskog biznismena. Kako komentarišete te rezultate?
– Prvo, plašim se da opsesivnu formulu apsolutne vlasti mnogi u Crnoj Gori razumiju kao jedinstvenu šansu za demonstriranje apsolutne neodgovornosti. Priča o „čokoladnoj pobjedi” dokaz je trajanja cetinjskog humora i ironije, koji vjerovatno ostaju poslednja odbrana građana pred cirkusom lažnih predstava.
Ali, ništa manje čokoladne nijesu bile ni propagandne parade predstavnika vlasti iz Podgorice koji su svakodnevno, pa i dva puta dnevno, nešto otvarali, proslavljali i obećavali. Cetinjani su u dužem periodu gutali taj propagandni smog. Sada ostaje da se vidi što će od silnih obećanja biti realizovano.
Da smo osvojili i četvrti odbornički mandat, a za to je nedostajalo desetak glasova, ne bismo imali razloga za nezadovoljstvo našim rezultatom na Cetinju. Ali, Građanski front se prvi put konstituisao sa veoma uglednim ljudima, koji politiku ne doživljavaju kao bučnu propagandnu laž, privilegije, zaduživanje opštine, i cinizam neostvarenih obećanja. Vrijeme Građanskog fronta na Cetinju tek dolazi.
● Tema bojkota i dalje je aktuelna, bar što se tiče Demokratskog fronta. U poslednje vrijeme se i od pojedinih predstavnika Pozitivne Crne Gore moglo čuti da je to tema dostojna razmišljanja. Kako tu stoje stvari?
– Vidite, mi smo se nakon pokradenih predsjedničkih izbora opredijelili za bojkot. Zaista nijesmo mogli u parlamentu simulirati normalnost političkog života. Žao nam je što se i druge opozicione partije tada nijesu opredijelile za iste korake jer bi tako opravdani bunt bojkota imao još jaču političku snagu. Naravno, respektujemo prava partija da same donose odluke. Razumije se, respektujemo i sebe, pa smo u uslovima dokazanih afera jedini odbili da učestvujemo u radu parlamenta. Bez našeg bojkota i prethodno protesta, sasvim sasvim sigurno ne bi došlo do konstituisanja anketnog odbora i rada na izmjenama izbornih propisa, što je sve podržala i Evropska unija.
Naše selektivno učešće u radu parlamenta nakon tih skupštinskih zaključaka odnosi se samo na pitanja od posebnog značaja za zemlju, kao što je pitanje KAP-a
Sačekaćemo i formalni kraj realizacije skupštinskih zaključaka. Mi se ponovo nalazimo pred donošenjem novih važnih političkih odluka, posebno u kontekstu ignorisanja, od strane vladajuće stranke i njenog predsjednika, zahtjeva demokratske javnosti i Evropske unije da dođe do pravno-političkog epilog afere „Snimak”.
● Šta ćete uraditi povodom objavljivanja audio-zapisa o kupovini glasova na Cetinju i u Petnjici, s obzirom da funkcioneri DF-a ukazuju da je to direktno uticalo na rezultate izbora? Je li realno da zbog toga selektivni bojkot parlamenta preraste u totalni?
– Audio-zapisi o kupovini glasova potvrđuju da to nije izdvojena afera, već sistem. Sačekaćemo krajnji političko-pravni ishod svega, što uostalom očekuje i Evropska unija. Nakon toga ćemo donijeti odluku o daljim političkim koracima, koje u ovom trenutku ne želim da prejudiciram.
● Pojedini analitičari, ali i funkcioneri DF-a, smatraju da su rezultati
DF-a i SDP-a na ovim izborima posledica vašeg pretjeranog približavanja SDP-u?
– Moguće je da sam propustio takve komentare analitičara, a drugi dio vašeg pitanja bih mogao ozbiljnije shvatiti tak kada biste saopštili ime makar jednog funkcionera DF-a koji dijeli to mišljenje. Do mene takav komentar još nije stizao. Imam utisak da se više radi o tračevima, a ako se tako nešto pojavi, u šta ne vjerujem, budite uvjereni da neću napustiti svoje političke poglede i inicijative, jer su one motivisane duboko ispravnim ciljem. To su dekriminalizacija crnogorskog društva, izgrađivanje pravne države, oslobađanje zarobljenih institucija, ekonomski oporavak, međunarodni ugled Crne Gore… Za ostvarivanje tih vrijednosti, neophodna je smjena postojeće vlasti, čiji su istaknuti predstavnici glavna prepreka utemeljenju pravne države.
Naravno da ću razgovarati sa svima koji hoće da se iskreno bore za takve vrijednosti. Inače, ne postoji nikakvo približavanje SDP-u. SDP je dio vlasti, a DF je opozicija. DF-u još niko nije porekao da je dosledno opoziciona politička snaga.
● Utisak je da SDP igra duplu igru. U vlasti je, a u parlamentu nerijetko glasa saglasno sa ostalom opozicijom, posebno sa DF-om, kao i u slučaju KAP-a. Dokle sve to može trajati?
– SDP u parlamentu sve češće glasa zajedno sa opozicijom ili njenim dijelom protiv zakona i predloga Vlade. Vlada u legitimnom smislu zapravo i ne postoji. Situacije u kojime se vladine komponente sukobljavaju u parlamentu više liči na institucionalnu komediju, nego na normanu vladu. Ukratko, SDP je pred izborom. Neka odluče kako hoće i neka preuzmu odgovornost. Naša poruka je jasna i principijelna: prvo izađite iz kriminalnih struktura i pokažite na djelu da ste za demontažu korumpirane vlasti, a nakon toga možemo razgovarati.
Ovaj principijelni stav ne izražava ni približavanje SDP-u niti je kratkovid.
● SDP je odbio Vašu ponudu za formiranje tehničke vlade, ali je iz te stranke najavljeno
održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Da li ste o tome razgovarali na
sastancima sa Rankom Krivokapićem. Da li ste s njim nešto konkretno dogovorili?
– Nemam nikakve zvanične sastanke sa Rankom Krivokapićem. S njim komuniciram u skupštinskom ambijentu, transparentno, kao sa drugim poslanicima. Mi nijesmo ni nudili SDP-u formiranje tehničke vlade, niti ćemo im išta nuditi dok su dio vladajuće koalicije. Mi smo samo istakli u javnim nastupima moguće pozitivne strane tranzicionog perioda sa tehničkom vladom.
Bez ikakve arogancije, DF je svjestan svoje snage. Nama su poslednji parlamentarni izbori donijeli status, poslije DPSa, daleko najjače političke snage u parlamentu, gdje činimo četvrtinu ukupnog skupštinskog sastava. Dakle, naša je obaveza i odgovrnost da imamo inicijativu za mijenjane stanja, za evropske vrijednosti i za doslednu borbu protiv kriminala i korupcije. I mi ćemo to nastaviti, ponavljam, bez arogancije i sasvim sigurno, bez inferiornosti.
Ostajemo otvoreni za široka opoziciona udruživanja

● Rezultati izbora u Mojkovcu pokazuju da nije bilo sinergije glasova zbog zajedničke liste DF-a i SNP-a.
Kako će to uticati na buduće koalicije sa SNP-om, to jest da li će ih uopšte biti?
– Jak, odlučujući impuls za koaliciju u Mojkovcu dali su aktivisti na lokalnom nivou. Oni su to uradili, vjerujem, u dobroj namjeri, što samo po sebi nije uvijek dovoljno za ostvarivanje uspjeha. Što se tiče ukupnih odnosa, mi principijelno ostajemo za široka opoziciona udruživanje, naravno sa svima onima u čiji opozicioni profil i kapacitet niko ne sumnja.

Spriječimo političku korupciju

● Neki analitičari zamjeraju opoziciji da je zapostavila takozvanu lokalnu infrastrukturu, da nije bila dovoljno na terenu, a da je upravo to bio glavni adut vladajuće stranke. Kako to komentarišete?
– Ta tema, u svakom slučaju, zaslužuje da bude pažljivo analizirana. Ali, tu je potrebno nešto jasno razjasniti. Terenski rad je opravdan i nužan ako se na terenu objašnjava politički program, nužnost borbe za pravnu državu, pokretanje novih, konkretnih ideja o ekonomskom oporavku, zalaganje za izgrađivanja društva na bazi pravila koja važe za sve... Nije opravdano – zapravo duboko je nemoralno – ako se pod izgrađivanjem lokalne infrastrukture podrazumijeva politička korupcija, dakle obećanja o privilegovanom zapošljavanju, davanju novca za pridobijanje takozvanih „naših ljudi” i slično. Taj metod ne samo da kompromituje djelatnost politike, već korumpira i kvari ljude.
Vjerujem da analitičari koji govore o terenskom i izgrađivanju infrastrukture razlikuju te dvije realnosti na terenu. Računam da nam preporučuju ono prvo poimanje terenskog rada, a ne ovo drugo, makar ono i donosilo pobjedu na izborima

Đukanović ćuti o Krivokapićevim optužbama
● Kako komentarišete prostački verbalni napad premijera na poslanika Dritana Abazovića i šta bi Skupština trebalo da uradi povodom toga?
– Đukanovićeve demonstracija osionosti, sklonost bestidnom javnom iznošenju neistina, etiketiranja i prijetnji, demagoške manipulacije, sve to, nažalost, ne predstavlja novinu za crnogorsku javnost. Za ovih dvadesetak godina promijenio je više nacionalnih stanja i državnih projekata, uz kontinuitet sumnjivih privatnih poslova, a navedene osobine su ostale nepromijenjene. Sada je primjetan uspon nervoze, što se jedino može tumačiti mogućim strahom od utemeljenja pravne države u Crnoj Gori, sa svim posledicama za pojednice koji su izvan pravnog poretka. Poznato je da se iza spoljne arogancije često krije kukavičluk.
Đukanović i dalje uspijeva da junački oćuti nedavno ponovljenu tvrdnju predsjednika Skuštine Krivokapića da su Vlada, dakle i njen premijer, zajedno sa partnerima iznijeli novac iz KAP-. Ne odgovora ni na tvrdnju da vladini zvaničnici treba da budu procesuirani zbog izdavanja štetnih garancija u istoj firmi.
Zbog straha od pada vlade, od gubljenja vlasti, Đukanović je oćutao ove teške optužbe glavnog koalicionog partnera. Ali, zato je premijer stigao da uličarskim jezikom u parlamentu vrijeđa Dritana Abazovića, mladog poslanika, koji svojom demokratskom kulturom, obrazovanjem i modernošću simbolizuje nadu da je Crna Gora ujedinjena oko demokratskih vrijednosti još uvijek moguća.