Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Razmišljamo o bojkotu u Beranama

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić saopštio je da bi bojkot mogao da bude adekvatan odgovor, imajući u vidu pravno-političko nasilje vladajuće stranke povodom lokalnih izbora u Beranama. Lekić je u intervjuu za "Dan" istakao da konačna odluka o bojkotu u Beranama još nije donijeta. 

- S druge strane, imamo obavezu da pomognemo građanima Berana koji su odavno zaslužili da izađu iz agonije, pa i ponižavanja, poput masovnog trovanja za koje niko nije odgovarao - naglasio je Lekić. 

Komentarišući poziv premijera Mila Đukanovića da srpske stranke uđu u Vladu, on je rekao da ne postoji prostor za razgovore bilo koga iz DF-a sa Đukanovićem.

Čak me i ne zanima politička funkcija tog poziva. Uostalom, nije teško zaključiti da se traži novi koalicioni partner koji bi bio poslušniji od SDP-a - smatra Lekić.

Da li će DF bojkotovati lokalne izbore u Beranama, zbog svega što je prethodilo odluci Filipa Vujanovića da izbori budu održani 9. marta?

- Imajući u vidu pravno-političko nasilje vladajuće stranke povodom izbora u Beranama, bojkot bi mogao biti adekvatan odgovor. S druge strane, imamo obavezu da pomognemo građanima Berana koji su odavno zaslužili da izađu iz agonije, pa i ponižavanja, poput masovnog trovanja za koje niko nije odgovarao. Još ćemo analizirati sve u vezi sa nastalom situacijom, nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku.

Da li je jedna od opcija da DF predloži skraćenje mandata parlamentima u 11 opština i dvijema gradskim opštinama kako bi izbori mogli biti održani istovremeno kad i u Beranama?

- Ne čini mi se da je ta opcija realna. Posebno ne u uslovima kada vladajuća stranka bez ikakvog dijaloga sa opozicijom određuje termine vanrednih izbora. Svuda u demokratskom svijetu uslovi i datumi odražavanja izbora su zajednička materija vlasti i opozicije koja se definiše dogovorom. Nažalost, u tom manipulatorskom političko-pravnom nasilju, od izbora u Nikšića do izbora u Beranama, revnosno učestvuje potpredsjednik DPS-a Filip Vujanović, disciplinovano izvršavajući partijske naloge.
Đukanović je pozvao sve srpske stranke da uđu u Vladu. Kako komentarišete taj poziv, odnosno postoji li prostor da DF razgovara sa premijerom o formiranju nove vladajuće koalicije?

- Ne. Sasvim sigurno ne postoji prostor za razgovore bilo koga iz DF-a sa aktuelnim premijerom. Čak me i ne zanima politička funkcija tog poziva. Uostalom, nije teško zaključiti da se traži novi koalicioni partner koji bi bio poslušniji od SDP-a.
Smatrate li da će SNP prihvatiti Đukanovićev poziv da se proširi koalicija na vlasti?

- To ćete pitati SNP, a ja se ne bih miješao u njihove odluke. Znam da svako svojim odlukama preuzima javnu odgovornost, razumije se, sa svim posledicama.

SDP je saopštio da postoji mogućnost formiranja državotvornog bloka u kome bi bili Forum 2010 i Pozitivna. Kako Vi to komentarišete?

- Mislim da je to na nivou pretpostavki i još neutemeljenih objašnjenja. Čak niko nije objasnio šta se podrazumijeva pod pojmom državotvornog bloka. Da li se državotvornost danas ogleda u sprečavanju ekonomske pljačke Crne Gore, u borbi protiv kriminala i korupcije, za izgrađivanje pravne države ili možda u tome kako se glasalo na dva poslednja referenduma 1992. i 2006. o državotvornom statusu. Ako se misli na ovo drugo, bilo bi fer pozvati u taj blok i neke protagoniste iz kriminalnog miljea koji su, ne samo po njihovim navodima, imali tada, a bogme i sada, zapaženu ulogu. Umjesto lansiranja novih konfuzija treba govoriti precizno, javno i sa odgovornošću za ono što se predlaže.

Kazali ste da SDP treba da napusti koaliciju, pristupi konstituisanju nove parlamentarne većine koja bi formirala i podržala tehničku vladu. SDP je odgovorio da nema vlasti bez izbora. U međuvremenu, nema izbora, ni odluke SDP-a da napusti savez sa DPS-om. Da li je Vaš poziv SDP-u i dalje aktuelan?

- I dalje smatram racionalnim i javno odgovornim predlog za formiranje tehničko-koalicione vlade koja bi u nekom oročenom roku hitnim reformskim mjerama na transparentan način uvela u red javne finansije, naravno bez novih zaduživanja, hitno zaustavila korupcionaške tokove, otvorila početne ekonomske perspektive, i uz sve to pripremila slobodne i fer izbore. Ovaj predlog podržava i demokratska javnost Crne Gore. Ako SDP ili partije manjinskih naroda ne žele da budu dio parlamentarne većine koja bi podržala takvu reformsku i antikorupcionašku vladu, to je njihovo pravo i preuzimanje odgovornosti. Mi ih sigurno nećemo na to nagovarati, niti smo to do sada činili. Ako misle da je za zemlju bolje da se dva koaliciona partnera dnevno međusobno tešku optužuju za kriminal i korupciju, da jedni drugima prijete, da pritom zajedno ostaju u vladi, da se javno samoponižavaju, onda je to njihov izbor koji nećemo remetiti. DF će nastaviti da se sa svim opozicionim snagama u zemlji bori za imperativ demokratskih promjena u Crnoj Gori.

Godina se završava mnogim otvorenim problemima - neprocesuirana afera "Snimak", budžetski deficiti, nove obaveze po lako izdatim garancijama, neizvjesnost sudbine KAP-a, sukobljavanjima koalicionih partnera u parlamentu. Sve to praćeno je izbornim pobjedama vladajuće partije u ovoj godini, istina pod sjenkama neregularnosti, pa i ofiranih krađa. Kako razumjeti sve ove paradokse?

- Odavno sam već rekao da se vladajuća grupacija vara ako očekuje da će afera "Snimak" biti arhivirana. U međuvremenu "Snimak" se pokazao ne kao izdvojen incident već kao sistem političke korupcije koji se bestidno obagaćuje novim prilozima. Crnogorski premijer se čak naljutio i na Evropsku uniju što se drznula da u svom visokom, i za nas obavezujućem, dokumentu insistira na pravnom i političkom raspletu te mučne afere. Ostaje da se vidi kako će se završiti inaćenje Đukanovića sa EU. Ponoviću - tu postoje samo dva konzistentna izlaza. Prvi - da EU povuče zaključak iz svog visokog dokumenta, i da se izvini crnogorskom premijeru na uznemiravanju zbog ukazivanja na dokazane primjere političko-izborne korupcije. Druga mogućnost, svakako jedino logična, jeste da EU izoluje crnogorskog premijera zbog ove osiono-izazivačke poruke da je za njega afera "Snimak" završena stvar. Naravno, da ovaj drugi scenario očekuju svi oni koji EU doživljavaju kao ozbiljan, emancipatorski međunarodni subjekat koji prije svega drži do vladavine prava. Što se tiče takozvanih pobjeda na izborima, to je povezano sa prethodnom temom. Nemam namjeru da lišavam opoziciju odgovornosti za tokove političkog života, pa i izborne, ali valjda je svima jasno da nema slobodnih i fer izbora dok traju ovakve, dokazane zlouopotrebe državnih resursa i koruptivnih malverzacija na terenu koje na zapanjujući način tolerišu nadležni pravosudni organi.

Uprkos svim ovim podacima vladajuća partija trijumfalno nastavlja sa propagandom, iznenada, u jeku ekonomske krize, baveći se materijom identiteta?

- Ma koliko to izgledalo u isti mah frapantno i komično, sve ima i neku logiku, jer se teška domaća stvarnost - opustošeni, rasprodati, opljačkani ekonomski resursi zemlje - pokušava prebaciti na teren identitetskih pitanja. Kada domaći šeici prodaju stranim šeicima poslednje nacionanalne resurse Crne Gore, pa i one među najljepšim na Mediteranu, poput Kraljičine plaže i Miliočera, onda kreću identitetske teme. Po već viđenom scenariju, sve to treba da skrene pažnju sa realnih problema zemlje, sa korupcionaških radnji, s krajnjim ciljem podsticanja podjela u društvu. Tragikomičan aspekt svega jeste da je najnoviji identitetski ogled promovisao sada već bogati Marović koji se zajedno sa svojim drugovima u džemperu bavio istom materijom mnogo ranije, istina u drugom identitetskom stanju, jednako cinično vršeći propagandu tada u suprotnom pravcu.

Ne treba nam puka propaganda

- Vaš komentar početka crnogorskih pregovora s EU o poglavljima 23 i 24?

- Početak pregovora označava nove zadatke Crnoj Gori s centralnim zahtjevom da se dekriminalizuje država. Kao što je poznato, DF podržava evropske integracije naše zemlje i zahtijeva od crnogorskih vlasti da odgovorno ispunjavanjavaju evropske kriterijume, sa konkretnim rezultatima u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala. Taj stav se odnosi i na novu pregovaračku fazu, iako je ona od strane crnogorske vlade već dominantno pretvorena u propagandni pogon za domaću političku upotrebu. Vjerujemo da će EU znati da razlikuje konkretne rezultate od propagande, jer smo se dosad naslušali evropske retorike a nagledali antievropske prakse i ponašanja.

DPS potcjenjuje građane

Kako gledate na već određeno istorijsko mjesto Đukanovića između Njegoša i Tita, predstavljeno u najnovijem istraživanju DPS-a?

- Što se tiče te tužne humoreske, sa Đukanovićem između Njegoša i Tita, Svetog Petra, itd. zanimljiva je nečija pretenzija izgrađivanja neke vrste kolektivnog delirijuma. Mislim da time potcjenjuju crnogorske građane, da moć manipulacije, u ovom slučaju zaista nadrealnih dimenzija, neće proći. Ne može biti dobro Crnoj Gori ako građanima ide loše, zapravo sve lošije. Građani postaju svjesni svojih prava, njihovom strpljenju dolazi kraj. Neko će morati da odgovara za uništavanje ekonomije, pravnog sistema i morala u ovoj zemlji. Problem je što se licemjerna, javna, nekontrolisana apologija prema šefu režima ne završava u partijskim redovima, nego i u kvazintelektualnim krugovima, istina najčešće na komercijalnoj osnovi, što je tužna crnogorska priča.

Prevlaka težak diplomatski poraz Crne Gore

Hrvatska je najavila da će od Crne Gore tražiti povraćaj oduzete imovine tokom rata, posredstvom zajedničke Komisije za imovinska pitanja. Crna Gora se ne oglašava, niti se zna ko je njen član u komisiji. Ako se tome doda i neriješeno pitanje Prevlake, povećava li se rizik od hrvatskog veta u procesu evropskih integracija Crne Gore?

- Prevlaka predstavlja težak diplomatski poraz Crne Gore. Zbog nevjerovatne političke indolentnosti i diplomatske nekompetentnosti crnogorske vlasti, izgubljena je šansa da se miroljubivim, diplomatskim putem na pravedan način riješi pitanje Prevlake. Objektivno imamo jake argument da Prevlaka, a time i ulazak u Bokokotorski zaliv, pripadne nama. Međutim, ispuštena je šansa da se to ostvari u pregovorima Hrvatske za ulazak u EU. Hrvatska sada kao članica EU ima pravo veta na evropske integracije Crne Gore - jak mehanizam uticaja koji proističe iz novog odnosa snaga. Naravno, govrimo o slučaju da se neko iz crnogorske vlade prvi put ozbiljnije pčne baviti pitanjem Prevlake. A kako toga još nema, ta tema nije ni aktuelna. Radi se o nevjerovatnoj neodgovornosti crnogorske vlasti. Ako Đukanović i Lukšić smatraju da ne govorim istinu, pozivam ih da direktno pred crnogorskom javnošću sučelimo argumente.