Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Aferu snimak Evropa neće prepustiti zaboravu

 

Izbori su pokazali nove zloupotrebe državnih organa od vladajuće partije, kaže Miodrag Lekić, predsjednik DF.

Posebnu efikasnost u zloupotrebama pokazuju u mjestima koja su prethodno pretvorena u izolovana geta nezaposlenosti, uništene i opljačkane privrede i koncept opštine kao najvećeg poslodavca sa nekontrolisanim kreditnim dugovima, kaže Lekić. Prema njegovim riječima, te “nesporne i mučne činjenice poznate crnogorskoj javnosti, a o tome kritički javno govori i partija koja čini dio vladine koalicije.

- Sve to ukupno, nažalost, dosta govori o nivou političkog života i stvarnosti u Crnoj Gori, ali ne abolira opoziciju. DF nastoji da nađe adekvatne pouke i odgovore za dalji rad i nove izborne cikluse. Predsjedništvo DF će donijeti odgovorne odluke počev od izbora u Beranama pa nadalje kazao je Lekić.

Da li je opozicija dovoljno radila da bi kapitalizovala rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora?

- Iz razumljivih razloga ograničio bih se na DF. Postigli smo odlične rezultate na parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Rezultati parlamentarnih izbora su omogućavali da sa strankama manjinskih naroda formiramo vladu. Partije manjinskih naroda su izabrale političko spašavanje DPS i SDP i time preuzele odogovornost za taj izbor.

Može se reći da opozicija nije uspijela da kapitalizuje izborne rezultate. Ispuštena je i čista pobjeda ostvarena u važnom trenutku i u tako važnom gradu kao što je Nikšić. I tu ostaju konkretne odgovornosti, sa svim kasnijim posljedicama.

Neizvjesno je šta će se dogoditi sa vraćanjem povjerenja u izborni proces. Da li ćete izaći na izbore u Podgorici ako budu organizovani po starim zakonima?

- To pitanje se postavlja i povodom izbora u Beranama, jer tamo su, a u kontekstu odvajanja Petnijice, napravljene teške pravne zloupotrebe, opet u režiji vladajuće partije. To nasilje zahtijeva snažan i adekvatan odgovor. Nastojaćemo da uvažimo sugestije EU, nakon čega ćemo donijeti odluke, uvažavajući volju demokratske javnosti.

Predstavnici DF-a napustili su rad na izmjenama izbornih zakona, kako su objasnili, zbog opstrukcije DPS-a. Pošto je neuspješno završen i rad Anketnog odbora, da li ti znači da od svega što je u parlamentu pokrenuto nakon „snimka" ne ostaje ništa?

Varaju se Đukanović i njegova partija da će afera „snimak“ kao dokazani udruženi poduhvat planiranja i realizovanja izbornih krađa otići u zaborav. Ili će akteri afere „snimak“ biti politički i pravno procesuirani, što zvanično zahtjeva i EU ili će Crna Gora ostati država zarobljenih institucija, i dalje neodgovorno vođena klanovskom grupama na vlasti koje se uglavnom nalaze van pravnog poretka. Moraće da računaju na naše oštre reakcije, a rekao bih i reakcije međunarodnih faktora, ako nastave da beskurpulozno i panično blokiraju konstituisanje pravne i javno odgovorne države.

Mislite li da bi izmjene izbornih zakona, ukoliko budu prihvaćene, donijeti promjene?

- Izmjene izbornih zakona u čiju izradu su, na naše zadovoljstvo, uključene i nevladine oragnizacije, bitan su uslov da izbori konačno postanu praznik demokratije, a ne drama vladajuće grupacije da ne izgubi vlast i zbog toga bude spemna na širok repertoar mahinacija.

Sta mislite o obnavljanju dobrih odnosa između DPS i SPC?

- Vrijeme koje je pred nama će pokazati domašaje najnovijih političkih manipulacija vladajuće stranke, u čemu inače imaju veliko isku stvo. Iskreno se nadam

da njihova omiljena politička disciplina okretanje jedne Crne Gore protiv druge, uz pomoć ideoloških trikova i naglih prestrojavanja, neće više imati uspjeha.

Mislim da građani postaju svjesni uzroka ponižavajućeg života i svojih prava i da je izvjesno da dolazi vrijeme promjena.

Aktuelna je priča o formiranju državotvornog bloka. Da li ste razmatrali mogućnost saradnje s tim blokom, ukoliko DF ne bude njegov dio?

- Jedna od ideja vodilja u djelovanju DF je težnja ka što širem okupljanju demokratskih snaga s ciljem izgrađivanja demokratske, pravne, ekonomski prosperitetne crnogorske države. Mislim na ozbiljna, osmišljena okupljanja nesporno opozicionih snaga zainteresovanih za promjenu vlasti.

Nakon iskazane nespemnosti SDP da bude dio nove paralamentarne većine kojom bi se demontirali protivnici konstituisanja pravne države, protagonisti kriminala i korupcije koje upravo ta partija javno žigoše mi naravno ne možemo biti zainteresovani za koaliciju sa partijom koja čvrsto ostaje na vlasti i to na suštinskom, državnom nivou.

Iz opozicije ima kandidata za koalicije sa aktuelnim segmentima vlasti pod firmom državotvornog bloka?

Ako neko iz opozicije hoće da ulazi sa ovim ili onim nosiocem vlasti u koalicione sporazume, a da pritom Đukanovićev DPS nastavi svoju apsolutnu vladavinu i samovolju to je njihovo pravo i neka im je srećno. DF sigurno u tome neće učestvovati. Povodom maglovitog pojma državotvornog bloka utisak je da se više radi o pokušaju ideološkog mosta s ciljem koalicionog povezivanja vlasti i opozicije. Mi ćemo se radije držati klasične, jedine poznate linije podjela u političkom životu podjele na vlast i opoziciju. Nastavićemo dosljednu borbu za legalnu, demokratsku smjenu vlasti i otvaranje perspektive dekriminalizaciji društva, utemeljenju pravne države, ekonomskom preporodu i ubrzanju puta prema članstvu u EU. -

NEMOGUĆA MISIJA

Da li je bilo, kako su neki mediji javljali, pokušaja vlasti iz Beograda da čelnike Nove privole da budu Srbi u Vladi Đukanovića?

Primjetno je da vladajuća propaganda takve vijesti ne smatra mješanjem druge zemlje u domaće prilike. Pročitao sam neke medijske interpretacije, ali nije mi poznato da je bilo takvog pritiska. Znam da bi to bila nemoguća misija.

(Blic, 20.01.2014.)