Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

DF samostalno u svim opštinama, kandidat za Podgoricu da ima širu kullturu

 

 

Demokratski front (DF) nastupiće samostalno na lokalnim izborima koji će u 11 crnogorskih gradova biti održani na proljeće, najavio je lider Miodrag Lekić, ocjenjujući da opozicija ima šansu da pobijedi u većini opština, među kojima je posebno važna Podgorica.

Lekić je u intervjuu agenciji MINA kazao da su izbori u Glavnom gradu posebna šansa opozicije, jer se radi o većoj sredini gdje, kako je rekao, klasične manipulacije vlasti teže funkcionišu.

On je kazao da, pod pretpostavkom da će, kako je naveo, vladajuća partija prestati da sabotira i opstruiše rad na izmjeni izbornih propisa, DF na proljećnim izborima pojaviti samostalno, sa veoma širokom i snažnom unutrašnjom koalicijom.

>To znači da će se u DF-u pored njegovih unutrašnjih konstituenata naći široke građanske grupacije, nezavisne ličnosti, vijeće penzionera, sindikalisti, studenti, moguće lokalne partije itd. Shodno našoj osnovnoj ideji unutrašnjeg pomirenja u Crnoj Gori sastav naše koalicije će biti u mogućoj mjeri i multuetničkog karaktetra< , rekao je Lekić.

On je kazao da su u DF-u utvrdili jasna opredjeljenja povodom izbora na proljeće, ali da treba sačekati rezultate rada parlamentarnih tijela o izmjenama izbornih zakona.

>Konkretne rezultate o tom važnom pitanju očekuje i domaća javnosti, ali i Evropska unija (EU). Zajedno čekamo pravni i politički rasplet afere Snimak. Zadivljujućoj kreativnosti izbornih prevara vladajuće stranke se mora jednom stati na kraj. Jedino tako učestvovanje na izborima može imati smisla<, ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, sa modelom DF-a, koji će u međuvremenu još više biti osnažen, taj savez je na poslednjim parlamentarnim izborima postigao odličan rezultat stvorivši uslove za promjenu vlasti u Crnoj Gori.

>Te promjene su tada spriječene neočekivanim hitanjem manjih partija da se pridruže Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iako se radilo o strankama čije je biračko tijelo važilo za opoziciono težeći ekonomskim, političkim promjenama i kraju kriminalu i korupciji u Crnoj Gori<, rekao je Lekić.

Upitan kako procjenjuje šanse opozicije na proljećnim izborima, Lekić je kazao da je politička geografija u Crnoj Gori je dosta različita i da treba imati u vidu i etničke specifičnosti opština, dijelom objektivno uslovljene, a većim dijelom, kako je rekao, potencirane pogrešnom i manipulatorskom politikom vladajuće elite - podijeli pa vladaj.

>Ta nezrela politika već daje štetne rezultate, dugoročno gledano sa još težim posljedicama. Kada se doda i različiti stepeni socijalne dramatičnosti u Crnoj Gori sve to zajedno ide u prilog onima koji ciničnom demagogijom i zloupotrebama državnih resursa dobijaju izbore<, smatra Lekić.

Ipak, kako je rekao lider DF-a, ako izborni uslovi budu elementarno regularni, ako se spriječi korišćenje državnih resursa za partijske interese, opozicija ima izglede da pobijedi u većini opština, među kojima je posebno važna Podgorica.

On je rekao da u prilog tome govori i činjenica da, iako u neregularnim uslovima, opozicioni predsjednički kandidat, pored pobjeda u Nikšiću, Herceg- Novom, Kotoru, pobijedio i u opštinama u kojima će se uskoro biti održani izbori, Baru, Podgorici, Danilovgradu, Pljevljima, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Beranama (bez Petnjice).

Na pitanje da li je bilo novih razgovora sa Žarkom Rakčevićem i koliko je realno da Forum 2010 bude u koaliciji sa DF-om, Lekić je rekao još nijesu definisani modalitete njihove saradnje.

>Sve će zavisiti od naših daljih razgovora, a dijelom i zbog organizacionih planova Foruma koji je još nevladina organizacija. U ovom trenutku, postoje izgledi za oblike saradnje, a o konkretnim modalitetima bih mogao nešto reći drugom prilikom<, rekao je Lekić.

On je kazao da DF i Forum ne moraju u svakom detalju dijeliti identične poglede, ali da ih snažno objedinjuje jaka kritička pozicije prema teškim promašajima crnogrske vlasti.

>Mislim na oligarhijsko klanovsko vođenje zemlje, ekonomski sunovrat države, bezumna zaduživanja, pljačku resursa, korupciju i kriminal - konačno otpor izgrađivanju pravne države i demokratski kontrolisanom društvu. Dijelimo poglede i o imperativu formulisanja racionanog izlaza iz duboke političke, ekonomske, kulturne krize u zemlji<, rekao je Lekić.

On je kazao da su u DF-u spremni da nakon izbora sarađuje sa partijama i koalicijama koje budu jasno pokazale da su istinski opozicione.

>Drugim rječima, sarađivaćemo sa onim strankama za koje niko nije u dilemi da li su protiv DPS ili da li možda planiraju savezništvo sa tom partijom u nekom njima poznatom terminu<, rekao je Lekić.

Na pitanje kako procjenjuje šanse opozicije na izborima u Podgorici, gdje će samostalno nastupiti DF i Socijalistička narodna partija, a Pozitivna u koaliciji sa SDP, Lekić je kazao da uporedni pokazatelji potvđuju da broj kolona nije uvjek odlučujući.

>Na prethodnim lokalnim izborima u Podgorici nastup u jednoj koloni je dao loše rezultate. U ovom trenutku mnogo je bitnije da se stvore makar elementarni uslovi za regularne izbore<, smatra Lekić.

Upitan da li će on biti kandidat DF za gradonačelnika Podgorice, Lekić je kazao da je rano za isticanje kandidata.

>Meni svakako čini čast da sam na predsjedničkim izborima, uprkos dokazanim manipulacijama vladajuće stranke, ubjedljivo porazio tadašnjeg i sadašnjeg potpredsjednika DPS-a<, rekao je Lekić.

On je kazao da ko god bio kandidat opozicije za gradonačelnika glavnog grada, ta ličnost pored stučnosti mora imati i širu ličnu kulturu iz najmanje iz dva raloga.

Prvo, kako je rekao Lekić, da Podgorica pored evidentnog materjalnog uspona svježim i orginalnim idejama ostvari jaku kulturnu dimneziju - kako prostornog ambijenta tako i formama modernog, kulturnog života.

>Drugo, Podgorica iz više razloga zaslužuje kulturnu ličnost na čelu grada, između ostalog, i da bi se kompezirao prethodni jako uočljiv deficit upravo na tom planu<, rekao je Lekić.

Komentarišući koaliciju Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne za izbore u Podgorici, Lekić je ocijenio da su socijaldemokrate u proteklom periodu imali veliku šansku da naprave otklon od DPS-a.

On je ocijenio da je SDP imao mogućnost da spriječi, kako je rekao, ponavljanje teških korupcionaških afera visokih eksponenanta vlasti, da omogući njihovo pojedinačno i grupno sankcionisanje, a na koje su socijaldemokrate i posebno njhov lider Ranko Krivokapić javno i ubjedljivo ukazivali.

>Izostala je njihova hrabrost, možda unutrašnje jedinstvo, da sasvim legalno započne istinsko izgrađivanje pravno utemeljenog, demokratskog, javno odgovornog društva<, ocijenio je Lekić.

Kako je rekao, tretiranjem neophodnih promjena samo verbalno, pritom ostajući stub vlasti a time i direktni saučesnik ekonomskog sunovrata i korupcije koje sam kritikuje, SDP je preuzeo veliku javnu odgovornost.

>Evo ovih dana se nastavlja nacionano sramna rasprodaja naših dragulja Svetog Stefana, Kraljičine plaže, Miločera. Čak uz ponižavajuće obrazloženje da ako to ne uradimo slijede nam kazne na međunarodnim sudovima<, naveo je Lekić.

On smatra da će SDP >nažalost i po običaju, sve to na kraju aminovati<.

>Da ne govorimo o novoj, valjda poslednjoj fazi pljačke KAP-a, sa dugovima i međunarodnim tužbama i odštetama koje nas čekaju<, rekao je Lekić.

On nije htio da komentariše, kako je kazao, izbor Pozitivne kao opozicione partije za koaliciju sa partijom vlasti, koja je duboko odgovrna za stanje u zemlji.

>Ako se iza svega toga krije nešto pozitivno za crnogorsko društvo, što nisam u stanju da vidim, obradovaću se tome<, rekao je Lekić.

Komentarišući činjenicu da je ta koalicija obrazložena kao državotvorna, Lekić je rekao da se potpredsjednik DPS Svetozar Marović, odmah pobunio rekavši da su on i njegova partija državotvorni.

>Istina nije ulazio u to za koju se sve države propagandno zalagao u poslednjih četvr vijeka koliko je na vlasti<, rekao je on.

Lekić smatra da se, ako se ostave po strani, kako je rekao, tragikomične dimenzije aktuelne utakmice ko je sve državotvoran u uslovima aktuelne pljačke državnih resursa nameće tema, odnosno, da treba imati ozbiljne rezerve prema ideologizaciji države.

On je rekao da istorija uči da su crnogorski građani pretrpjeli dosta muka u ime demagoških, apstraktnih, kultova viših ciljeva - države ove ili one, ideologija, partija i slično.

>Ukratko, u najnovijem istorijskom ciklusu Crna Gora se vratila kući, njeni građani legitimno imaju različite percepcije života u prethodnim državno pravnih statusima, ali ogromna većina danas želi da se sadašnja kuća provjetri, očisti, da se u njoj ugodno i dostojanstveno živi<, kazao je Lekić.

On je ocijenio da to treba svima bude zajednički cilj, a ne nastavak ideologizacije države, nacije itd, jer, kako je rekao ako prevladaju nove ideološke magle, građanima se ne piše dobro.

>U takvom uslovima nećemo živjeti sa istinom, a može se računati, umjesto izgrađivanja uredne i dostojanstvene kuće, na samozvano pravo korumpiranih likova da budu na čelu države, pa i da im se za života, uz pomoć plaćene propagande, učini i da su istorijske ličnosti<, rekao je on.

Na pitanje da li rezultat lokalnih izbora može uticati i na vanredne parlamentarne, on je ocijenio da bi na vanredne parlementarne primarno treba da utiču, kako je rekao, dokazane prethodne izborne krađe, sa materjalnim dokazima koji su kulminirali u sferi Snimak.

>Ako se tome dodaju teška ekonomska situacija, činjenice, valjda poznate svima, da korupcija i kriminal na visokom nivou još nemaju pravne epiloge - sve su to razlozi za vanredne izbore. Svakako, da i lokalni izbori, posebno u Podogrici mogu dovesti do ubrzanja u tom pravcu<, rekao je Lekić.

Na pitanje kako komentariše ocjene nekih analitičara da je DPS nadmoćniji od DF na međunarodnom planu, Lekić je rekao da su u tom savezu, otvoreni za kritike, naročito ako su one utemeljene.

>Naravno da nećemo dati značaj onim analitičarima koji poistovjećuju ozbiljnost spoljne politike sa njihovim aktivnostima za izmoljavanje grantova tj. novca stranih država za projekte<, kazao je lider DF-a.