Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Očekujem da EU izoluje aktere izborne krađe

Logično bi bilo da međunarodni faktori, prije svega EU, upute javne poruke osude zaista mučnih radnji predstavnika crnogorske vlasti kojima se kompromituju osnovni demokrateki principi kao što su slobodni izbori, ocijenio je juče u intervjuu za „Dan” lidsr Demokratekog fronta Miodrag Lekić. On je rekao da su dešavanja u Beranama donijela samo nove priloge za oblast političko-izbornih korupcija partije na vlasti.

- Sada je, valjda, svakome jasno da je Crna Gora duboko zaglavljena u izbornom blatu. Kada se svemu doda da premijer i predsjednik DPS-a čak javno prkosi EU izazivačkim stavom da je za njega afsra „Snimak” završena priča, a da se pritom novi „snimci” na svim izborima nastavljaju u takvim uslovima ozbiljnst situacije nalaže i na neku vrstu međunarodnog izolovanja glavnih vinovnika ovih afera, razumije se, duboko antievropskih, naglasio je Lekić.

Kako komentarišete izbornu krađu u Beranama, posebno ako se zna da je afera „Snimak” otvorena prije više od godinu, a DPS očito ne odustaje od tih mehanizama izbornih zloupotreba?

- Očigledno je da „Snimak” nije izdvojeni političko-državni skandal, već sistem. Berane su samo donijele nove priloge za oblast političkoizbornih korupcija partije na vlasti. Sada je, valjda, svakome jasno da je Crna Gora duboko zaglavljena u izbornom blatu.

To je veliki, ne samo politički, već i kulturni poraz u širem smislu Crne Gore. Mislim na čitavu tu operaciju od onih koji su sve to smislili iz vrha vlasti, preko izvršnih operatora sve do regrutovanja posebnog profila birača.

•Kakva će, po Vašem sudu, biti rsakcija iz EU na dokaze o izbornoj krađi tokom glasanja u Beranama?

- Dokazi iz Berana su materijalne prirode, kao uostalom i iz afere „Snimak”. Neaime, javno su objavljeni faksimili dokumenata u kojima se vidi ko u ime DPS-a daje novac i ko ga prima tokom beranskih izbora. Dovoljno je pogledati ta neslavna dokumenta da bi svakome, od Podgorice do Brisela, bilo jasno o čemu se radi.

Vidite, mi u DF-u stalno, uvjersn sam s pravom, ističemo da je Evroneka unija naše unutrašnje pitanje, između ostalog jer smo potpisali sporazum o zajedničkom udruživanju. 'Go govori da i Evropska unija preuzima odgovornost u tom partnerstvu. Vrh crnogorske vlasti nastoji da pridruživanjs u EU svede na tehnički aspskt koji bi nekim birokrateko normativnom prividom sakrio suštineks poremećaje u crnogorskom društvu.

Uvjeren sam da EU neće prihvatiti takvu igru zvanične Podgorice. U nrotivnom i EU bi rizikovala kompromitaciju u ovoj srsdini, prije svega u ozbiljnoj, demokratskoj javnosti koja ipak, iz dana u dan, ovdje raste.

• Ipak, kakvu konkretnu reakciju očekujete od Brisela?

- Ne treba isključiti da ovakve slučajeve, kao što su afsra „Snimak” i poslednji skandal političko-izborne korupcije u Beranama, Brisel još nije imao kao komparativno iskustvo sa drugim zemljama koje su se približavals EU. Logično bi bilo da međunarodni faktori, prije svega EU, upute javne poruke osude zaista mučnih radnji prsdstavnika vlasti kojima se kompromituju osnovni demokratski principi kao što su slobodni izbori.

Kada se svemu doda da premijer i predsjednik DPS-a čak javno prkosi EU izazivačkim stavom daje za njega afera „Snimak” završsna priča, ada se pritom novi „snimci” na svim izborima iastavljaju u takvim uslovima ozbiljnost situacije nalaže i na neku vrstu međunarodnog izolovanja slavnih vinovnika ovih afera, razumije se, duboko antievropskih. Ukratko, crnogorska demokrateka javnost očekuje da će Brisel naći adekvatne odgovore.

• Postoji li mogućnost da zakon o izboru odbornika i noslanika bude inak usvojen kako bi se na iduće lokalne izbors išlo shodno novom izbornom zakonodavstvu?

- Sve zavisi od ozbiljnosti političkih aktera, koji su ionovo na testu javne odgovornosti. Radi se o najvažnijem zakonu iz grupe izbornih zakona na kojima su radili iolitičks partije, prsdstavnici nevladinog sektora, pa i eksperti EU.

Činjenice ukazuju da je DPS ključni akter neusvajanja zakona o izboru odbornika i poslanika. Ta partija je odbila da zajedno sa već formiranom vsćinom u parlamentu izglasa ovaj ključni izborni zakon, čime on nije dobio potrsbnu dvotrećinsku većinu.

Koliki je otpor Đukanovića i ljudi oko njega prema novom izbornom zakonodavstvu, kojim bi bile spriječene izborne zloupotrsbe, govori i činjenica da je DPS glasao protiv četiri zakona iz iste, izborne materije.

•DF se nakon toga opredijelio za bojkot parlamenta. Da li i dalje ostajete pri tom stavu i da li je ostajanje u parlamentu drugih onozicionih partija oslabilo opozicioni pritisak na vladajuću stranku?

- Naša odluka je bila čin odgovornosti s jedinim ciljem da se usvoje i što prije primijene novi izborni zakoni. Vidite, planirano je da se rad na usvajanju izbornih zakona završi do kraja 2013. Sada smo vsć dobro zašli u 2014, a usvajanje pomenutih zakona se i dalje sabotira, u prvom redu od vladajuće partije. Došli smo do tačke da neko mora preuzeti odgovornost za neusvajanje zakona. Ne možemo sjedjeti u parlamentu da nastavljamo nekakve pregovore, kojima kraja nema, pritom stvarajući privid parlamentarne demokratije.

Tačno je da bi demokratski pritisak bio veći da se cijela oiozicija, koja je zajedno glasala ove izborne zakone, opredijelila za bojkot, to jest za formu jakog demokratekog protesta i pritiska koji bi doveo do usvajanja izbornih zakona. Ovim ne negiram legitimno pravo i odgovornost opozicionih partija da samostalno odlučuju. Ostavimo građanima da ocijene razlike u pojmanju opozicionog djelovanja u ovom trenutku.

•DPS je obrazložio neizglasavanje krovnog zakona zbog navodne solidarnosti sa Bošnjačkom strankom, to jest njsnim amandmanom. U najnovijem razvoju događaja, kada je DF prihvatio amandman Bošnjačks stranks, lista nrava manjinskih naroda je nroširena. Kako to komentarišste?

- DF je od početka aktivan, dsmokrateki akter rada i svih koraka koji su vodili usvajanju ovih važnih zakona. 'Go gtotvrđuju i naši poslednji potezi. Iako ne mislimo da je amandman Bošnjačke stranke idealan, u DF-u smo odlučili da ga prihvatamo, to smo i javno rskli, misleći da se time otklanja poslednja barijera za usvajanje Zakona o izboru odbornika i poslanika. Međutim, Bošnjačka stranka je sada odustala od svog amandamana i sa drugima znatno proširila zahtjeve, na očigledno zadovoljstvo DPS-a, jer smo opst dalje od usvajanja zakona. Kome je do nastavka neozbšćnosti i neodgovornosti neka nastavi. Bsz DF-a.

A kao čin ozbiljnosti ponovo pozivam šsfa režima i vladajuće partije Đukanovića da umjesto politikanekih trikova preuzme javno odgovornost prsd domaćom javnošću i međunarodnom inetitucijama jasnim stavom da li hoće ili neće da njegova nartija izglasa krovni izborni zakon. Ako DPS to hoće sa amandmanom Bošnjačks stranks svojim koalicionim iartnerom DF je tu, da odmah glasa za,.da zakon buds usvojen. Ako DPS hoće vsrziju zakona sa SDP, svojim takođe koalicionim partnerom DF je opst spreman da to izglasa, ponovno dajući potrebnu većinu za usvajanjs zakona.

U ovoj sumornoj priči o tome kako se neozbiljni politički subjekti igraju sa ozbiljnom materijom od visokog državnog interesa posebno su zabrinjavajuće i druge stvari.

• Na šta mislite?

- Pa očigledno, politička kasta koja vodi državu i dalje nije sposobna da definiše iolitiku demokratekog funkcionisanja političkog sistema, a u tom smislu i jasne definicije manjinskih naroda. U ustavu čak nije ni definisano koji su narodi manjinski. Umjesto osmipgljsne državne politike, na bazi jasnih državnih interesa i poštovanja usvojenih međunarodnih demokratekih načela ova osjetJviva materija sa mogućim dugoročnim poslsdicama ostavlja se da se onako usputno, uz jedan zakon ili dva amandmana, imnrovizovano tretira.

Ovdje se ne zna što je poraznije. Da li očigledna nekompetentnost u vođenju države ili svjesno opredjeljenje za neki lov u mutnom. Drugim rječima, opredjeljenje za pretvaranjs države Crne Gore u zbir etničkih pluraliteta, bsz pravila, a sa irimarnim ciljem da se elite nekako dokopaju koalicija i vlasti, naravno, nekontrolisane vlasti, kao sastavni dio ukupnog projekta. 

Vrijeme će pokazati šta znači odlaganje susreta u SAD

• Kakvo je Vaše tumačenje odluke američke administracije da svega pet dana prije sastanka odloži susret Bajdena i Đukanovića? Kakva se time šalje poruka crnogorskom premijeru?

Ne želim da spekulišem o tome, još manje da mijenjam smisao zvaničnog diplomatskog saopštenja o otkazivanju posjete. A da li se iza diplomatskih obrazloženja, koja su po definiciji u ljubaznim formama, krije i nešto drugo, pokazaće vrijeme koje dolazi.