Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Još vjerujem u savez sa SDP-om

Formiranjem opozicione vlasti u Podgorici bio bi napravljen ozbiljan zaokret u vođenju gradske uprave, ali bi takav savez imao i dalekosežne posljedice za razvoj demokratije u Crnoj Gori, izjavio je predsjednik Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić.

On je kazao da čelnici koalicije Evropsko lice Podgorice moraju biti svjesni važnosti trenutka u kome se nalaze, prije nego donesu odluku o postizbonim savezima.

“Uvjeren sam da bi konstituisanje opozicione koalicije u Podogorici imalo dalekosežne pozitivne posljedice po razvoj demokratije i vrijednosti odogovornog društva u cijeloj zemlji. Nažalost, ne mogu reći sa kim će SDP na kraju formirati vlast. To je pitanje za tu partiju. U svakom slučaju, SDP, kao i svi aktuelni politički subjekti preuzima veliku odgovornost za odluke koje će donijeti i toga treba da su svi svjesni”, kazao je Lekić u razgovoru za “Vijesti”.

On je podsjetio da je DF odmah nakon izbora pokrenuo razgovore sa svim političkim subjektima koji bi činili opozicionu koaliciju u Glavnom gradu, ali da se već dugo čeka okončanje pregovora u koaliciji Evropsko lice Podogorice.

“Front je odmah započeo inicijativu o formiranju opozicione koalicije i mi ćemo se strpljivo, bez protagonizma u javnosti, na odgovoran način zalagati da se takva koalicija ostvari sve dok takva mogućnost postoji”.

Iz DF su se čule poruke da se prilikom formiranja koalicije u Podgorici mora poštovati i princip snage, odnosno da ako imate podršku od 10 ne možete da imate 70 odsto vlasti. Da li je DF spreman na ustupke koaliciji ELP kako bi sa njima formirao vlast?

Svima koji ozbiljno prate političku situaciju znaju zašto do sada nije formirana opoziciona lokalna vlast u Podgorici i da to nije ni u kakvoj vezi sa navodnim ustupcima ili neustupcima Fronta. Valjda je neophodno da se najprije izdiferencira politička volja svih subjekata za formiranjem koalicije, pa onda u atmosferi uzajamnog uvažavanja i fleksibilnosti svih partnera definisati modalitete konkretnih organizacionih rješenja. Kao što bi DF morao poštovati građane koji su mu dali više glasova nego što su ih dobile zajedno tri ostale opozicione partije, tako ćemo poštovati i glasove drugih i zajedno nalaziti racionalna i fleksibilna rješenja.

Da li je rukovodstvo DF analiziralo rezultate izbora u Podgorici i šta je, po Vama razlog za blagi pad povjerenja birača?

Rezultat na parlamentarnim izborima nam je omogućio da činimo jednu četvrtinu poslanika u parlamentu, što je odlučujuće otvorilo mogućnost pada DPS-a, pod pretpostavkom da su partije manjinskih naroda umjesto DPS-a izabrale koaliciju sa opozicionim snagama. Javnost dobro zna da je opozicioni kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima i da je ta pobjeda drsko i dokazano ukradena. Uostalom, većina poslanika u parlamentu zvanično i formalno je tražila poništenje tih ukradenih izbora.

Za ocjenu rezultata u Podgorici vjerovatno je relevantno poređenje sa lokalnim izborima prije četiri godine. U prethodnoj Skupštini Podgorice komponente DF-a su imale 8 odbornika, a sada ih ima 17 odbornika. Govorim o egzaktnim podacima, a svako ima pravo na ocjenu.

Šta će Front preduzeti da ubuduće spriječi izborne zloupotrebe DPS-a?

Nastavićemo da djelujemo svim demokratskim sredstvima u parlamentu i van njega na spriječavanju izbornih krađa i zloupotreba vladajuće partije. Poručujem vlastima da nema političke stabilnosti u Crnoj Gori bez pravnog i političkog ishoda afere “Snimak”. Varaju se ako misle da će “Snimak”, materijalnim dokazima izbornih krađa otići u zaborav. Ukoliko se (Milo) Đukanović i DPS što prije suoče sa ovim zahtjevom demokratske javnosti i EU, to bolje za njih i za napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

Kako komentarišete izostanak poziva za članstvo u NATO?

Jedno ozbiljno pitanje je umjesto otvorene i demokratske javne rasprave pretvoreno u propagandni poligon vladajuće garniture za primarno unutrašnje efekte. Da bi se prikrile brojne unutrašnje slabosti, posebno korupcija i organizovani kriminal, namjerno je stvorena atmosfera nacionalne psiho-drame i novog kulta višeg istorijskog cilja, sa primarnom namjerom da se dalje vlada na podjelama i manipulacijama. Na kraju su se dogodili bumeranzi i poziv nije stigao. Eto prilike da se u narednih godinu odluči o tom pitanju u demokratskoj atmosferi, uz obavezu Vlade da ispuni uslove koje je dobila.

Slovenački ambasador Vladimir Gasparič je nedavno kazao da Crna Gora ima stvari koje treba riješiti u obavještajnim službama i da je to predočeno Vladi. Kako ste to doživjeli?

To je još jedna poruka koju treba ozbiljno shvatiti. Međutim, nekontrolisane službe, pojedinici i punktovi vlasti koji su van demokratske kontrole, pa čak i van pravnog poretka, nijesu tema koja je ekskluzivno vezana za NATO, nego valjda i za crnogorsko društvo.

Kako, iz ugla diplomate, gledate na nedavno miješanje ministra Igora Lukšića u odluke i kadrovsku politiku Delegacije EU u Podgorici?

Nedemokratsko i agresivno ponašanje, čak i instaliranjem i korišćenjem medijskog gliba prema kritičarima slabosti vlasti kao da ne poznaje granice. Kritička misao je na unutrašnjem planu odavno proklamovana kao antidržavna i anticrnogorska. Došle su na red i nepodobne diplomate, što je svojevrsni skandal, koji zahtijeva ozbiljnu reakciju sa odgovarajućih adresa. Po svemu sudeći, nosioci vlasti bi najviše voljeli neku orvelovsku situaciju da za izborne krađe, kriminal, korupciju od diplomata dobiju komplimente pa, ako negdje uspije, i nagrade iz inostranstva. Sve to između ostalog ukazuje i na stepen njihovog otuđenja od realnosti uz očigledan strah od mogućeg konstituisanja pravne države u ovoj zemlji.

Đukanovića treba saslušati zbog veza sa “Informerom”

Kako ocjenjujete aferu Informer i povezivanje Đukanovića sa tim tabloidom i televizijom Pink M? Ovdje je odavno, od strane vlasti i njenih službi, krenula strategija pretvaranja politike u brlog, svinjac i nemoral s najmanje dva cilja. Da se građanima smuči politika i još važnije da se ne razlikuje istina i laži. Posljednja afera Informera je jedna od najgnusnijih, jer se radi o sramnom napadu monstruznih razmjera na ženu prvaka borbe protiv korupcije i kriminala u ovoj zemlji. U elementarno demokratskim zemljama premijer bi dao ostavku nakon javnog ofiranja njegove uloge u organizovanju tog propagandno medijskog gliba. Nije ni demantovana izjava njegovog saradnika, specijalca (Vladimira) Popovića da je Đukanović glavni „kontrolor" listova u kojima se objavljaju ove gadosti. Tužilac je morao pozvati na saslušanje premijera samim otvaranjem predmeta skandala Informer. Inače, lako je dokazivo da gnusnim podmetanjima u Informeru protiv kritičara režima prethode javni napadi vladajuće stranke. Taj list je i formiran neposredno prije izbora u Crnoj Gori.

Mugoša se lažno predstavlja, tužilaštvo treba da reaguje

Iako mu je istekao mandat, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša redovno dolazi na posao i prima inostrane delegacije. Smatrate li da time krši zakon i na koji način se to može spriječiti?

Bivši gradonačelnik Miomir Mugoša je zvanično razriješen na prvoj sjednici Skupštine Glavnog grada, i to bez ijedne primjedbe novih odbornika, uključujući i odbornike DPS-a.

To što sada radi je javna demonstracija novog šarlantanstva. Njegov navodni rad i izjave u svojstvu gradonačelnika Podgorice su materijal za policiju i nadležne tužilačke organizacije.

Odnosi sa Vučićem ne utiču na Novu

Koliko je bliskost Nove sa SNS-om otežavajući faktor za DF, ako je Aleksandar Vućić u praksi blizak sa Đukanovićem?

Mi otvoreno razgovaramo o mnogim pitanjima, pa i manje važnim. Nova je ozbiljna stranka, zato i demonizovana kao meta vladajuće garniture i kvazi crnogorskih nacionalista interesnog karaktera i nekih srpskih partija.

Ta njena pozicija najbolje govori o demokratskoj utemeljenost partije i njenoj zreloj evoluciji. Podsjećam da je Nova brzo odbila predlog visokih predstavnika vlasti iz Beograda da uđe u vladu Đukanovića, s jasnim obrazl oženjem da ne žele da uđu u korumpiranu vlast .

Razumije se to je partija koja drži, kao uostalom i drugi u DF do stabilnih, ravnopravnih odnosa između Crne Gore i Srbije. U odnosu na taj cilj, nešto sekundarniji značaj imaju trenutni odnosi političkih partija i pojedinaca iz dvije države, jer u krajnjoj liniji njihova je odgovornost za karakter uspostavljenih veza.

Vijesti (07.07.2014.)