Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Intervju za Nezavisni dnevnik "Vijesti"

"Demokratski front nije dioničarsko društvo"

 


Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da predlog SNP-a da toj partiji pripadne 40 od ukupnog 81 mandata na mogućoj koalicionoj listi ne predstavlja ‘’najsrećniji početak dogovora’’ .

Demokratski front nije dioničarsko društvo, već ozbiljna organizacija koja, kao takva, u svojim redovima još nije ni započela temu poslaničkih mandata’’, pojasnio je Lekić u razgovoru za ‘’Vijesti’’. 

Toliko je, naglasio je bivši diplomata, prečih pitanja u ovom trenutku.

“Konačno, u toku je i dalje širenje fronta, pa tema mandata može imati smisla tek nakon sagledavanja ukupne strukture fronta”, kazao je Lekić pojašnjavajući da pod širenjem fronta podrazumjeva to što će Savjet tog političkog subjekta biti osnažen novim uglednim imenima, ali i da se razgovora sa drugim političkim subjektima o mogućnosti da uskoro postanu dio komponente fronta.

Lekić je rekao da je više očekivao u ponudi SNP-a.

“Nisam pristalica antagonizacije u opoziciji, pa zato mislim da treba nastaviti dijalog, između ostalog i zbog respekta prema članovima i biračima te stranke. Naravno, govorim o nastavku razgovora, sve dokle je ozbiljan dijalog još moguć“, dodaje Lekić.

Ponovio je da se SNP, kao i ostale komponente DF iz više razloga trebaju naći u jedinstvenom savezu.

„Teško da DF može homogeno funkcionisati sa takozvanim spoljnim koalicijama. Premda je sastavljen od različitih subjekata, DF nije mehanički zbir partija, asocijacija i pojedinaca već politička organizacija sa određenim identitetom i subjektivitetom koji se zasniva na zajedničkim idejama, vrijednostima i odlučnom opozicionom dijelovanju“, pojasnio je bivši diplomata i univerzitetski profesor u Rimu.

Kao trenutne prioritete njihovog djelovanja, čelnik fronta navodi definisanje uslova za regularne izbore.

„Tu ne mislim samo na biračke spiskove već i na ulogu tužilaštva, na poštovanje medijskih pravila...Mi nismo pristalice apriornog bojkota, ali jesmo vrlo odlučni u zahtijevima za poštovanje barem elementarnih izbornih pravila i uslova“, kazao je Lekić i uz napomenu da će spisak tih uslova uputiti i međunarodnim faktorima gdje računa na opoziciono partnerstvo i saradnju sa nevladinim organizacijama.

Upitan da li misli da je u Crnoj Gori moguć “grčki scenario”, a s obzirom na to da je izvjesno dalje kreditno zaduživanje Vlade, Lekić je kazao da najprije treba primijetiti da je ekonomski nivo života u Grčkoj daleko iznad onog u Crnoj Gori.

“Naravno, razumio sam vaše pitanje koje se donosi na mogući bankrot. Mnogo je bolje suočiti se sa realnim problemima ekonomije I državnih bilansa nego zaduženjima odlagati krah koji vremenom može biti samo bolniji.”

Čelnik DF je podsjetio da je u period prošlih parlamentarnih izbora svakom građaninu pripadalo 850 eura državnog duga, dok ove godine na birališta izlaze sa “svojim” državnim dugom od 1.924 eura.

“Ne bih isključio da u vladinim strukturama ima i ozbiljnih osoba koje su nemoćne, iako im je mnogo toga jasno. Naime, ima se utisak da glavne ekonomske tokove i dalje vuče neka crna ruka koja je odlučujuće i dovela do ovakvog stanja”, smatra Lekić i dodaje:

“Ali, treba vjerovati da dolazi vrijeme početka odgovornosti, i individualne svakako, početak oslobađanja zarobljenih institucija.”

 

Bivši crnogorski diplomata smatra da slučaj KAP-a pokazuje da je količina licemjerstva u Crnoj Gori dostigla fantastične razmjere .

“Predjednik države I potpredsjednik vladajuće partije nedavno je direktno optužio SDP kao glavnog krivca za ekonomski krah KAP-a. Nije uslijedio odgovor, već obnova koalicije”, dodaje Lekić.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako bi on, u slučaju da osvoji vlast, riješio ovaj dugogodišnji problem, čelnik fronta je kazao: “ Prva pretpostavka za bilo koju akciju povodom KAP-a jeste javna demistifikacija svih bilansa- sadašnjih, ali i svih prošlih. U našem programu prioritetno mjesto zauzimaju i precizni predlozi za rješavanje ovih nagomilanih problema.”

Proizvodnja energije je ključno pitanje jedne zemlje, kaže Lekić, ali ništa manje nije važna misija kojom treba dati novu energiju Crnoj Gori izgrađivanjem ozbiljne javnosti, izgrađivanjem novog vrijednosnog sistema.

“ To mora biti ideja vodilja svih progresivnih snaga danas u Crnoj Gori”, poručio je čelnik DF.